De ultieme gids voor micro solderen: van beginner tot expert

Geschreven door Bram Goudsblom

22 januari 2023

Inhoud

Wat is micro solderen?

Micro solderen draait om precisiewerk van het solderen van extreem kleine componenten. Deze componenten, zoals resistors, capacitors, audio-chips, FPC connectoren en overige micro chips, zijn zo klein dat je alleen met een speciale reparatiemicroscoop aan ze kunt werken. Ze zitten vastgesoldeerd aan het moederbord, wat de reparatie extra ingewikkeld maakt. Micro solderen vereist een vaste hand, een scherp oog en geduld.

Door micro solderen kun je moderne elektronische apparaten, zoals smartphones en laptops, repareren. Je gaat met behulp van speciale apparatuur de kapotte chip, connector, resistor of capacitor, vervangen. Dit verlengt de levensduur van de apparaten en bespaart kosten, omdat je alleen de kapotte onderdelen vervangt in plaats van het hele apparaat.

Waarom micro solderen?

Micro solderen is super belangrijk omdat onze apparaten steeds kleiner en geavanceerder worden. Denk aan smartphones, tablets en laptops die vol zitten met minuscule onderdelen. Met micro solderen kun je deze kleine onderdelen vervangen, zoals chips en connectoren, zonder het hele apparaat weg te gooien.

Dit bespaart mensen vaak geld en zorgt ervoor dat hun apparaten langer meegaan. Bovendien kun je met micro solderen reparaties uitvoeren die anders onmogelijk zouden zijn.

Waar begin je met leren?

Micro solderen kan worden gezien als een bloeiend beroep in de wereld waar we omringd zijn door technologie en technische apparaten. Beheersing van deze niche is daarom zeer waardevol aangezien je kunt werken aan apparaten die andere reparateurs total loss verklaren. Maar waar begin je met leren over micro solderen? In de wereld waar tutorials 90% irrelevante informatie bevatten, kan deze blog door Goed Gerepareerd je helpen om correct te beginnen met micro solderen.

Begin met β€œdonor apparaten”

Je kent het wel, je hebt een oude telefoon weggegooid omdat deze niet meer aan ging, en daarom niet meer repareer baar was. Op dit soort apparaten kan je ideaal oefenen met micro solderen. Probeer met vervangen van de chips, IC’s, weerstanden, condensatoren, connectoren, enz. om een ​​idee te krijgen van deze onderdelen. Probeer dit onder de knie te krijgen.

Verder leren in het vakgebied micro solderen

Als je verder wilt gaan, moet je aan enkele van de lastigere onderdelen gaan werken. Je kunt voor een oud Samsung- of Apple-apparaat gaan en beginnen met het uit elkaar halen en terugplaatsen van de componenten van het moederbord. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat naarmate het werk complexer wordt, je meer gespecialiseerde apparatuur zoals een microscoop nodig zult hebben om correct te kunnen werken. Een ander advies zou zijn om geen goedkope apparatuur te gebruiken. Bezuinigen op kosten zal je op de lange termijn geen goed doen, dus zorg ervoor dat je hoogwaardige apparatuur aanschaft die het een stuk gemakkelijker maakt. Investeren in een soldeerbout en een hete luchtpistool zou bovenaan lijst moeten staan. En neem gerust een kijkje op onze webshop!

  • Ons doel bij Goed Gerepareerd is dat er geen verschil meer zit in de kwaliteit van reparateurs.
  • Zodat je als consument weet waar je aan toe bent, en als reparateur je klant altijd zekerheid kan bieden.
  • Op een correcte kwaliteitsvolle manier leren micro solderen? Bekijk dan eens onze cursussen.

Wat leer ik in de cursus?

Na deze cursus weet jij alles over de tools, de microscoop, schema`s en hoe je hiermee te werk gaat. Ook ben je onder andere in staat om chips te vervangen, waardes meten en kortsluitingen op te lossen. Daarnaast leer je alles over BGA stencils. En het plaatsen van jumper wires als bijvoorbeeld een pad op het moederbord weg is.

Oftewel, je kent alle begrippen, theorie, praktijk en de juiste werkwijze van top tot teen.

Bram Goudsblom