De ultieme gids voor micro solderen: van beginner tot expert

Waarom micro solderen?

Omdat apparaten echter steeds kleiner en duurder worden, laten tegenwoordig steeds meer mensen hun telefoon of computer repareren in plaats van gelijk al een nieuwe te kopen. Dit is waar micro solderen in beeld komt. Micro solderen is een proces waarbij componenten worden gesoldeerd die zo klein zijn dat ze alleen door een vergrootglas of met een microscoop kunnen worden gezien.

Waar begin je met leren?

Micro solderen kan worden gezien als een bloeiend beroep in de wereld waar we omringd zijn door technologie en technische apparaten. Beheersing van deze niche is daarom zeer waardevol aangezien je kunt werken aan apparaten die andere reparateurs total loss verklaren. Maar waar begin je met leren over micro solderen? In de wereld waar tutorials 90% irrelevante informatie bevatten, kan deze blog door Goed Gerepareerd je helpen om correct te beginnen met micro solderen.

Begin met “donor apparaten

Je kent het wel, je hebt een oude telefoon weggegooid omdat deze niet meer aan ging, en daarom niet meer repareer baar was. Op dit soort apparaten kan je ideaal oefenen met micro solderen. Probeer met vervangen van de chips, IC’s, weerstanden, condensatoren, connectoren, enz. om een ​​idee te krijgen van deze onderdelen. Probeer dit onder de knie te krijgen.

Verder leren in het onderdeel micro solderen

Als je verder wilt gaan, moet je aan enkele van de lastigere onderdelen gaan werken. Je kunt voor een oud Samsung- of Apple-apparaat gaan en beginnen met het uit elkaar halen en terugplaatsen van de componenten van het moederbord. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat naarmate het werk complexer wordt, je meer gespecialiseerde apparatuur zoals een microscoop nodig zult hebben om correct te kunnen werken. Een ander advies zou zijn om geen goedkope apparatuur te gebruiken. Bezuinigen op kosten zal je op de lange termijn geen goed doen, dus zorg ervoor dat je hoogwaardige apparatuur aanschaft die het een stuk gemakkelijker maakt. Investeren in een soldeerbout en een hete luchtpistool zou bovenaan lijst moeten staan. En neem gerust een kijkje op onze webshop!

  • Ons doel bij Goed Gerepareerd is dat er geen verschil meer zit in de kwaliteit van reparateurs.
  • Zodat je als consument weet waar je aan toe bent, en als reparateur je klant altijd zekerheid kan bieden.
  • Op een correcte kwaliteitsvolle manier leren micro solderen? Bekijk dan eens onze cursussen.

Wat leer ik in de cursus?

Na deze cursus weet jij alles over de tools, de microscoop, schema`s en hoe je hiermee te werk gaat. Ook ben je onder andere in staat om chips te vervangen, waardes meten en kortsluitingen op te lossen. Daarnaast leer je alles over BGA stencils. En het plaatsen van jumper wires als bijvoorbeeld een pad op het moederbord weg is.

Oftewel, je kent alle begrippen, theorie, praktijk en de juiste werkwijze van top tot teen.

Even overleggen?

Vind de training of cursus die bij je past. Onze opleidingsadviseurs denken graag met je mee.

Of neem direct contact op

Bodhi Dogger

Reparatie expert

Vraag de brochure aan

Na het invullen download uw gemakkelijk de gids met al onze futureproof opleidingen en trainingen in één PDF

Gratis adviesgesprek

Plan jouw gratis adviesgesprek in. Dan helpen we je graag met het vinden van een passende opleiding of training die volledig aansluit bij jouw leerdoelen en ambities.